Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Retkeilypalveluiden ylläpitäjä ja kehittäjä

Geopark-tapahtumia: Saaristopyöräily 19.6.2016

Saimaa Geoparkissa tapahtuu

Saaristokierros sunnuntaina  19.5.2016

Pyöräilyä maaseutumaisemissa ja Saimaan saarissa, paikalliskulttuuria, lossi- ja venekuljetusta. Virkistysaluesäätiö on mukana tämänkin tapahtuman suunnittelussa.

Voit joko kiertää koko reitin (n. 50 km + laivamatka), kulkea vain jonkin rastivälin tai vaikkapa käydä vain risteilemässä!

Karttalinkki Google Mapsissa avautuu tästä linkistä.

Lataa tästä Jaettava_kartta_Saaristopyöräily, jossa myös kohdetiedot.

Muukonsaaripäivä lauantainta  28.5.2016

HUOM! Muukonsaareen järjestetty myös moottorivenekuljetus, joka lähtee Joutsenon satamasta klo 10, paluu saaresta klo 14. (Maksullinen: 10 € yhteen suuntaan ja 15 € edestakaisin – perheestä maksu vain aikuisilta.)

Muukonsaaren entistä leirikeskuksesta kehitetään retkikeskus, jossa pääsee kokemaan Saimaan saariluontoa. Tärkeänä kehittämiskohteena on saareen pääsy: yhtenä visiona on mietitty ylitystä kapeimmillaan noin 100 m leveään Muukonsalmeen. Lauantaina 28.5. Muukonsalmen ylitys järjestyy soutuvenekuljetuksena ja on tilaisuus kävellä saaren pohjoispäässä sijaitsevaan retkikeskukseen.

Veneylityspaikka löytyy Muukonsalmesta kun seuraa merkittyä reittiä Joutsenon satamasta. Ylitysaikataulu:

  • meno klo 9-11
  • paluu klo 13-15

Saaren etelärannalta matkaa on jatkettava kävellen retkikeskukseen saaren pohjoispäähän. Vähän yli 2 km matkalla maasto on hyvin vaihtelevaa ja vaatii kulkijalta ketteryyttä ja hyvää kuntoa. Aikaa on varattava jopa 2 tuntia, sillä vaativan maaston lisäksi riittää katsottavaa. Upea lehtomainen luonto palkitsee reippailijan monimuotoisuudellaan, rantamaiseman ohella näkee mahtavan isoja puita ja luonnonvaraisia metsälehmuksia ja laajan valikoiman lehtokasveja.

Perillä retkikeskuksessa on mahdollisuus tutustua tiloihin ja kiertää lyhyempi luontopolku aivan saaren pohjoispäässä sijaitsevalla luonnonsuojelualueella. Jos uiminen houkuttaa, voi lämmitellä saunan lauteilla. Grillikatoksella on saatavilla grillimakkaraa ja lettuja kahvin ja mehun ohella.

Kävelymatka on todella vaativa. Kovin pienille tai iäkkäille kävelyä saaren läpi ei voi suositella, vaikka Muukonsaaren retkikeskus on hieno paikka kaikenikäisille, jos pääsisi suoraan laituriin.

Veneilijät ovat myös tervetulleita – voisiko joku tarjota kyytiä halukkaille ja samalla esitellä veneilyharrastusta? Muitakin kuljetusmahdollisuuksia etsitään vielä, jotta olisi mahdollisuus päästä tutustumaan retkikeskukseen ilman raskasta kävelytaivalta.

Geopark-viikko

Kaikissa Euroopan Geopark-kohteissa vietetään Geopark-viikkoa toukokuun viimeisellä viikolla. Tapahtumissa tuodaan esille geopark-alueiden ainutlaatuista luonto- ja kulttuuriperintöä. Ensimmäistä Muukonsaaripäivää voidaan pitää Geopark-viikkoon liittyvänä tapahtumana – ensimmäinen laatuaan Saimaalla.